Zdrowa i wspaniała

Zupa fasolowa

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Biała fasola i zawarte w niej skarby:

  • Białko: źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka
  • Żelazo oraz magnez: wspomagają układ nerwowy, oraz krwionośny, przeciwdziałają anemii;
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: wspierają odporność, pracę mózgu i obniżają cholesterol;
  • Fitosterole: regulują gospodarkę hormonalną i są szczególnie pomocne w fazie zaburzeń po menopauzie;
  • Lecytyna: wspomaga pamięć i koncentrację;
  • Witaminy z grupy B: wzmacniają cały organizm, szczególnie zaś układ nerwowy;
  • Błonnik: reguluje poziom glukozy we krwi, wspiera odchudzanie i przeciwdziała cukrzycy typu II.
  • Biotyna : przyśpiesza powstawanie keratyny, istotnego budulca włosów i paznokci.
  • Fasola jest cennym źródłem składników mineralnych dla niemal wszystkich organów.

Zupa fasolowa

Potrzebujemy:

  • około 400 g fasoli białej ugotowanej
  • 50-70 g boczku (na smaczek) od sprawdzonego gospodarza, nie z marketu!
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  •  1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  około 5 ziemniaków
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • lubczyk,
  • kolendra (dodaje 1 łyżeczkę kolendry rozgniecionej w moździerzu) 
  • sól, pieprz,
  • 1,5-2 l gorącej wody

Przygotowanie:

  • Fasole należy przygotować dzień wcześniej.  Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc. Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.
  • Do miękkiej fasoli wlewamy około 200 ml wody przegotowanej i miksujemy blenderem na gładko.
  • Boczek kroimy na drobną kostkę, wkładamy do garnka i podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy chwilę , dodajemy przyprawy, wlewamy około 1,5-2 l wody gorącej (w zależności jaką chcemy mieć gęstość), dodajemy zmiksowaną fasolę, gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw. Zupkę dosmaczamy wyciśniętym świeżym czosnkiem, solą, pieprzem i zieleniną.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked