Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z mięsa kurczaka, tylko ekologicznego od rolnika !

Szybki pasztet na kanapkę, prosty skład, szybkie przygotowanie, pożywny i zdrowy;)

Potrzebujemy:

  • mięso z kurczaka (mięso z rosołu lub innej zupy)
  • wątróbka drobiowa (ugotowana np. w rosole, możemy pominąć)
  • 2-3 łyżki bułki tartej – możemy pominąć.
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • Lubczyk, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Mięso z rosołu dokładnie oddzielamy od kości, wkładamy do miksera, dodajemy ugotowaną wątróbkę, bułkę tartą, jajko, kozieradkę, paprykę, sól i pieprz, dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Gotową masę przekładamy do małej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch masy posypujemy czarnuszką, słonecznikiem lub siemieniem lnianym. Pieczemy przez około 40 min w temp. 180 C.
  • Do gotowej masy dodaję często też żurawinę, jak dla mnie jest wtedy jeszcze lepszy, oczywiście o ile lubisz żurawinę 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked