Pasztet drobiowy (w wersji mini)

Pasztet drobiowy z mięsa kurczaka w wersji mini 😉 Oczywiście kurczak tylko z chowu ekologicznego od rolnika !

Szybki pasztecik na kanapkę, z mięsa kurczaka, które zostaje nam z rosołu lub zupy, prosty skład, szybkie przygotowanie, pożywny i zdrowy;)

Pasztet drobiowy

Potrzebujemy:

  • mięso z kurczaka (mięso z rosołu lub innej zupy)
  • wątróbka drobiowa (ugotowana np. w rosole)
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • Lubczyk, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Wątróbkę drobiową zalewamy rosołem (tylko tyle, aby zakryć wątróbkę) i gotujemy chwilę (około 10 min).
  • Z ugotowanego rosołu wykładamy mięso, które dobrze oddzielamy od kości, następnie razem z wątróbką, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, lub szybciej rozdrabniamy w mikserze.
  • Do powstałej masy dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kozieradkę, paprykę, sól i pieprz, razem miksujemy składniki.
  • Gotową masę na pasztet przekładamy do małej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posypujemy, czarnuszką, słonecznikiem lub siemieniem lnianym.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 min. w temp. 180 C.
  • Wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej robić dzień przed spożyciem.
  • Do gotowej masy dodaję często też żurawinę, jak dla mnie jest wtedy jeszcze lepszy, oczywiście o ile lubisz żurawinę 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked