Świeże soki

Koktajl z grejpfruta i natki pietruszki

Oczyszczający koktajl z grejpfruta i natki pietruszki, szybki w przygotowaniu, pyszny w smaku i orzeźwiający.

Koktajl z grejpfruta i natki pietruszki 

Potrzebujemy:

  • 2 grejpfruty
  • 2 garści natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Do wyciskarki wkładamy grejpfruty i wyciskamy sok. Do blendera wkładamy natkę pietruszki i wlewamy sok z grejpfruta, miksujemy na najwyższych obrotach.

Dlaczego warto….?

  • Grejpfruty oczyszczają krew z nadmiaru cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo, łagodzą objawy przeziębienia, obniżają gorączkę, wspomagają przemianę materii i ułatwiają odchudzanie. Takie działanie jest wynikiem dużej zawartości flawonoidów, witaminy C i beta-karotenu. 
  • Bardzo cennymi składnikami są likopen i limonen, które hamują rozwój komórek nowotworowych.
  • Zaleca się jedzenie jednego grejpfruta dziennie.

  • Natka pietruszki jest jednym z bogatszych źródeł witamin A, C, E, PP, K i żelaza. 
  • Poleca się ją szczególnie chorym na anemię, przepracowanym — ponieważ usuwa zmęczenie i uspokaja, dzieciom oraz kobietom w ciąży. 
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu, dlatego zalecana jest w schorzeniach nerek i przewodu moczowego.
  • Działa oczyszczająco i tonizująco. Odświeża oddech, oczyszcza krew, zmniejsza ilość zawartych w żyłach substancji powodujących krzepnięcie krwi.

Jedzenie które leczy- Barbara Jakimowicz-Klein

Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy jabłka. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć.

Jak skutecznie myć owoce?

Prosty i tani sposób, bez używania specjalnych płynów do mycia warzyw i owoców.

  • Do miski z wodą – na 1l wody dodajemy 1/2 szklanki octu obojętnie jakiego, lub 3 łyżki kwasku cytrynowego wrzucamy warzywa, owoce i trzymamy ok 5-10 min. Tak pozbywamy się szkodliwych bakterii.
  • Następnie wylewamy tę wodę i dodajemy świeżej lub używamy drugiej miski – na 1l wody dodajemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i przekładamy warzywa i owoce do tej wody, trzymamy kolejne 5 -10min. Tym razem pozbywamy się pestycydów.
  • Wyjmujemy warzywa i owoce z wody z sodą i płuczemy pod bieżącą wodą, z użyciem szczoteczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.