Makaron ryżowy z algami i grzybami mun

Szybka chińszczyzna jeśli macie ochotę na coś pysznego, ostrego i nie domowego:)

Makaron ryżowy z algami i grzybami mun

Potrzebujemy:

  • makaron ryżowy
  • kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • pół pora
  • garść grzybów mun
  • 4-5 płatów alg
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 5 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka grysu chili
  • 1-2 łyżki sezamu
  • sól kłodawska

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Grzyby mun wypłukać i zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut.
  • Marchewkę myjemy i robimy wstążki, najlepiej wychodzą obieraczką do ziemniaków. Możemy również pokroić w cienkie słupki.
  • Por oczyszczamy i kroimy drobno.
  • Algi nożycami tniemy na paski.
  • Do woka wlewamy oliwę z oliwek ( około 2-3 łyżki), dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażamy (trzeba uważać, aby nie zbrązowiał), następnie dodajemy marchewkę, pora i algi, mieszamy, dodajemy sos sojowy, rybny, dusimy razem około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron, chili, mieszamy, jeśli jest potrzeba dosmaczamy solą, sosami lub oliwą.
  • Gotowe danie posypujemy sezamem .




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked