Sałatki, surówki

Surówka z rzepy, marchewki i jabłka

Surówka warzywna to porządna porcja najważniejszych dla naszego organizmu witamin i minerałów, starajmy się, aby była w naszym menu codziennie! Zadbajmy, aby nasze małe skarby zjadały ją na obiad, wszytko w naszej mocy! To dzięki nam rodzicom, nasze dzieci będą zdrowe, ich los jest w naszych rękach. Kupujmy warzywa od lokalnych gospodarstw, nie z marketu, które są pozbawione witamin, najlepsze i najzdrowsze są u naszych Polskich rolników, szukajmy takich źródeł!!

Potrzebujemy:

  • 1 rzepa
  • 2-3  jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanki wiejskiej
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Rzepę i marchewkę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, sól i pieprz.

Dlaczego warto jeść rzepę?

  • Rzepa zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogactwem w cennych związków siarki. Kiedy rozdrabniamy bulwę rzepy, glikozydy ulegają rozpadowi, wtedy powstają lotne związki- izosiarkocyjanidy, zwane olejkami gorczycznymi, o charakterystycznym smaku i ostrym zapachu. Mają one silne działanie – intensywnie zwiększają ukrwienie skóry, pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci.
  • Rzepa zawiera też fitoncydy, czyli substancje tożsame do antybiotyków, które zatrzymują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.
  • W bulwach rzepy znajduje się też rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, a także cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne- głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Ta kombinacja cennych składników sprawia, że rzepa ma mnogie zastosowania i sprawia, że to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto włączyć do diety.

Źródło: naturapluszdrowie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.