Pieczone warzywa z awokado i kiszoną kapustą

Z serii obiady bezmięsne…

Szybki i pyszny obiad na bazie aromatycznych pieczonych warzyw. Jeśli kochacie warzywa, to nie ma takiej możliwości, aby Wam nie smakowało:)

Pieczone warzywa z awokado i kiszoną kapustą

Potrzebujemy: ilość warzyw według potrzeby

  • Buraki
  • Marchewka
  • Bataty
  • Awokado
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek suszony
  • Sól kłodawska
  • Na surówkę z kiszonej kapusty : kiszona kapusta, jabłko, cebula, oliwa, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  • Warzywa (buraki, marchewkę, bataty) oczyszczamy, buraki obieramy, marchewki nie obieram (jeśli skórka jest brzydka to można), bataty tylko dobrze oczyszczamy, wszystko kroimy w większe plastry, marchewkę w słupki, wkładamy do brytfanek lub rozkładamy na jednej blaszce (w zależności od ilości warzyw), posypujemy suszonym czosnkiem i solą. Wkładamy do piekarnika na 190 C i pieczemy około 45 minut . Bataty najlepiej rozłożyć na osobnej blaszce, ponieważ pieką się krócej, po zrumienieniu wkładamy je wcześniej. Po upieczeniu przed wyłożeniem na talerz możemy warzywa delikatnie skropić oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne.
  • Przygotowujemy surówkę z kiszonej kapusty: Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ścieramy na dużej tarce jabłka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieprz, oliwę, mieszamy składniki, ewentualnie dosmaczamy.
  • Awokado dojrzałe, miękkie wykładamy na talerz, rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, mieszamy, tworząc pastę z awokado.
  • Na talerz układamy upieczone warzywa, pastę z awokado i surówkę z kiszonej kapusty.

Warzywa budują i wzmacniają nasz organizm, musimy zadbać tylko o to, aby pochodziły ze zdrowej uprawy od rolnika, który nie stosuje, oprysków chemicznych. Tylko wtedy takie warzywa możemy podać swojemu dziecku. Niestety warzywa z marketów, są z dużych upraw, na które leje się, różne roztwory chemiczne, aby warzywa były duże i było ich jak najwięcej, a to wszystko przechodzi środka takiej marchewki czy buraka, które później serwujemy swoim najbliższym — stanowcze NIE! Dla takich produktów!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked