Cukinia smażona

Prosty skład – zdrowy skład

Proste danie, bardzo popularne w sezonie cukiniowym, tego dania nie można zepsuć 🙂 Świeża, soczysta cukinia, usmażona na rumiano, pyszna propozycja na obiad lub kolacje.

Cukinia smażona

Potrzebujemy

  • Cukinia

Panierka:

  • jajka, mąka (ryżowa lub migdałowa), sól kłodawska, pieprz, chili.
  • W innej wersji do jajka można dodać czosnek, kurkumę, carry, to co lubimy.

Tłuszcz do smażenia:

  • Smalec/masło klarowane

Przygotowanie:

  • Cukinie myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą, pieprzem, chilli, mieszamy.
  • Jajka roztrzepujemy z solą.
  • Krążki cukinii moczymy w jajku i obtaczamy w mące (ryżowej lub migdałowej)
  • Smażymy na rumiano z obu stron.
  • Odsączamy na papierze kuchennym.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked