Owsianka czekoladowa

  • Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
  • Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców lub musli. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować  z mlekiem tradycyjnym,  roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
  • Płatki owsiane zalewam zawsze  wieczorem, aby na rano były gotowe.
  • Zalewam taką ilość, jaka będzie mi potrzebna, u mnie śniadanie zawsze jest na 4 pełne miski.
  • Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały…

Owsianka czekoladowa z owocami sezonowymi

Potrzebujemy:

  • Płatki owsiane
  • Woda
  • Mus kokosowy ekologiczny
  • Kakao
  • Miód
  • Wanilia
  • Owoce sezonowe: porzeczki, borówki, maliny, jagody, truskawki…

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy wodę (taką ilość jaka jest nam potrzebna na 1-4 miseczki), zagotowujemy.
  • Do gotującej się wody wsypujemy płatki owsiane, do odpowiadającej nam gęstości (pamiętajmy ze owsianka zgęstnieje), gotujemy chwilę razem (2-3min).
  • Do gotowej owsianki dodajemy łyżkę lub łyżeczkę (w zależności od ilości owsianki) musu kokosowego, wanilię, łyżkę kakao, mieszamy. Po chwili jak już nam delikatnie ostygnie, dodajemy łyżkę lub łyżeczkę miodu. Przelewamy do miseczki posypujemy owocami. 😋

Owsianka czekoladowa w wersji z borówkami 😋

Owsianka czekoladowa z mango

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • banan
  • 2 łyżki kakao
  • daktyle (ilość według gustu)
  • rodzynki
  • mango
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • 1 szklankę płatków owsianych zalewam wieczorem wrzącą wodą.
  • Rano płatki owsiane podgrzewam, dolewam przegotowanej wody do konsystencji która mi pasuje, może być też mleko roślinne, dodaje rozgniecionego widelcem banana, kakao, daktyle, rodzynki, mango i orzechy włoskie.

Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?

  • Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie probiotyczne, czyli odżywiają mikroflorę jelitową.
  • Posiadają wysoką zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Owies to bogactwo białka o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawartość zdrowych aminokwasów egzogennych.
  • Płatki owsiane wiążą kwasy tłuszczowe i cholesterol, ogranicza to ich wchłanianie. Obniża to poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy.
  • Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, porównaniu z kaszą jaglaną posiadają niski indeks glikemiczny, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
  • Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
  • 100 g płatków owsianych zawiera połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
  • 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
  • Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
  • Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe ( oleinowy, linolowy, a-linolenowy – które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
  • Występujący w nich kwas oleinowy, zapobiega zmianom nowotworowym.
  • Ponadto owies ma działanie antydepresyjne i uspokajające.
  • Wiążą substancje szkodliwe i toksyczne , usuwając je z organizmu
  • Spożycie płatków owsianych obniża łaknienie, więc przy odchudzaniu jak najbardziej polecam!

A więc czy owsianka jest zdrowa? Tak, oczywiście!!!

Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo  smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i  pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked