Gulasz warzywny

Gulasz warzywny to proste i szybkie danie na obiad lub kolacje, fajnie smakuje do ryżu, makaronu lub kaszy. Oczywiście przy tym daniu mamy pole do popisu, możemy zmieniać warzywa, dodawać ulubione przyprawy, bawić się smakami, to nie musi iść idealnie z przepisem, to ma nam smakować, a że każdy ma inne kubki smakowe, to polecam bawić się przepisem 🙂 Każdy z Nas jest mistrzem swojej kuchni.♥️

Gulasz warzywny ze śmietanką z orzechów nerkowca

Gulasz warzywny z pieczarkami

Potrzebujemy:

  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 świeżych pomidorów lub przecier pomidorowy (około 500 g)
  • Bazylia, słodka papryka, sól i pieprz.
  • Olej kokosowy lub masło klarowane.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną grubo paprykę, obraną i pokrojoną cukinię, smażymy razem ok. 10 minut, po tym czasie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w duże kawałki pieczarki, dusimy wszystko razem, aż do odparowania wody. Dodajemy pomidory, bazylię, słodką paprykę i dusimy razem około 10 min ,dosmaczamy solą i pieprzem.

Gulasz marchewkowy ze śmietanką

Potrzebujemy:

  • 4 marchewki
  • 1-2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy około 300-500 ml
  • papryka słodka szczypta
  • lubczyk szczypta
  • chili szczypta
  • sól i pieprz
  • śmietanka z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
  • Olej kokosowy

Przygotowanie:

  • W garnku na oleju kokosowym podsmażamy grubo pokrojoną cebulę, dodajemy startą w cienkie plasterki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy lubczyk, paprykę słodką, chili, sól i pieprz, mieszamy, podlewamy wodą, dusimy do miękkości.
  • Do miękkich warzyw dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, dusimy razem z 5 min. – ewentualnie doprawiamy solą.
  • Przed podaniem, dodajemy pyszną śmietankę z orzechów nerkowca – w ilości ile nam pasuje 🙂 ja daję około 50-100 ml.
  • Gotowy gulasz podajemy według uznania z ryżem, makaronem lub kaszą i oczywiście koniecznie z surówką – bo to surówka z surowych warzyw najwięcej nam wniesie do naszego organizmu! Dlatego starajmy się, aby była przy każdym posiłku!

➡️Gulasz warzywny z papryki, pomidorów i cukinii, podany z komosą ryżową.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked