Zupa barszcz ukraiński

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Potrzebujemy:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 buraki
  • kawałek selera
  •  ok. 200 g kapusty białej
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej np. do pasty i odłożyć na zupkę)ale jeśli nie ma fasoli to też wyjdzie super zupką.
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki — ważny składnik zupki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • Lubczyk, sól i pieprz.
  • Masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • Śmietana wiejska (używam tyko wtedy gdy mam do niej dostęp, lub zrobię ją sama z mleka wiejskiego niepasteryzowanego, jeśli nie, wolę użyć  Śmietanę z nerkowców .

Przygotowanie:

  • W garnku na tłuszczu podsmażamy na złoto cebulę.
  •  Warzywa ścieramy na średniej tartce (marchew, pietruszkę, seler, (lub kroimy), buraki), kapustę szatkujemy, ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do podsmażonej cebulki, dodajemy sól, chwilę podsmażamy, dolewamy przegotowaną, gorącą wodę ok. 1,5 litra, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól, gotujemy do męskości warzyw.
  • Gdy warzywa są miękkie, wsypujemy fasolę, dodajemy łyżeczkę wędzonej papryki, dosmaczamy według gustu solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, jeśli jest bardzo gęsta, dolewamy gorącej wody.
  • Gotową zupę podajemy z łyżką śmietany i zieleniną (koperek, pietruszka).

WARTOŚCI ODŻYWCZE (6 PORCJI)

Energia (kcal)893 kcal
Energia (kj)3718.08 kj
Białko37.12 g
Tłuszcz24.96 g
Węglowodany ogółem141.77 g
Błonnik pokarmowy30.62 g
Cholesterol19.84 mg




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked