Witamina A

WITAMINA A (Retinol)

  • Jest niezbędna w procesie widzenia.
  • Reguluje wzrost.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Zapobiega zakażeniom (zwalcza bakterie i wirusy)
  • utrzymuje młodość i zdrowie (jest przeciwutleniaczem — zwalcza wolne rodniki)
  • Wygładza i ujędrnia skórę.
  • Ogranicza łamliwość paznokci.

Źródła:

  • wątroba (w 100 około 13000 ug)
  • wątróbki drobiowe (w 100 g około 9304 ug)
  • halibut
  • tuńczyk
  • sardynki
  • półtłuste mleko
  • masło (w 100 g około 814 ug)
  • śmietana
  • sery półtłuste (w 100 g około 350 ug)
  • żółtka
  • marchew (w 100 g jest 1656 ug)
  • szpinak
  • natka pietruszki (w 100 g jest około 902 ug)
  • sałata
  • brokuły
  • jarmuż (w 100 g około 892 ug)
  • pomidor
  • papryka 
  • morele
  • awokado

Skutki niedoboru witaminy A

  • kurza ślepota, czyli zanik widzenia o zmierzchu i zanik wydzielania łez
  • suchość skóry, szorstkość i jej nadmierne złuszczenie
  • zahamowanie wzrostu
  • brak apetytu i utrata masy ciała. 
  • biegunki
  • zmniejszenie odporności

Skutki nadmiaru witaminy A ,po kilku miesiącach nadużycia mogą wystąpić:

  • bóle głowy i kości
  • uszkodzenia wątroby
  • utrata włosów
  • pogorszenie ostrości widzenia

To najlepsza witamina na urodę, naprawia i odnawia naskórek, powoduje zwiększenie wytwarzania kolagenu i elastyny, co skutkuje poprawą jędrności, napięcia i nawilżenia skóry. Redukuje przebarwienia, plamy starcze, plamy od słońca, piegi.  Dzięki witaminie A jesteśmy po prostu piękne!

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat  / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked