Pasta ze słonecznika

Dlaczego warto jeść słonecznik?

  • Pestki słonecznika zawierają witaminy, pierwiastki oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej popularną witaminą w słoneczniku jest witamina E, witamina ta spełnia bardzo dużą funkcję w utrzymaniu płodności i przedłuża nam młodość. Ponadto słonecznik ma w sobie cenne witaminy z grupy B:
  • B1 tiamina – dba o układ nerwowy, mięśni i serca).
  • B3 PP (niacyna – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Ponadto odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • B2 (ryboflawina – odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego),
  • B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca)
  • B9 (kwas foliowy-niezbędny do syntezy DNA),
  • Źródło witamina A (beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie),
  • Witamina C (dba o naszą odporność)
  • Pestki bogate są również w minerały takie jak: Magnez (wspomaga pracę mózgu, hamuje skutki stresu, napięcia nerwowego). Ważną zaletą jest również duża zawartość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki).Wapń (dba o nasze kości i zęby, procesy krzepnięcia krwi i cały układ nerwowy). Żelazo (składnik hemoglobiny, która transportuje tlen, żelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, chroni nas przed anemią).
    Potas (kontroluje ciśnienie krwi, pracy nerek i reguluję gospodarkę wodno-elektrolitową). Mangan (wspiera organizm w wielu procesach, jego obecność pozwala na właściwe funkcjonowanie układów: płciowego, nerwowego, kostnego i krwionośnego, odpowiada za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów). Selen (pierwiastek młodości-silny przeciwutleniacz chroni kwasy nukleinowe przed uszkodzeniami, wzmaga naszą odporność). Miedz (wchodzi w skład około 15 białek organizmu ludzkiego, jest składnikiem wielu enzymów, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników, biorą udział w procesach oddychania komórkowego, tworzą naczynia krwionośne, wspierają nasz układ odpornościowy). Cynk (niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i bierze udział w tworzeniu insuliny).
  • Słonecznik posiada cenne kwasy tłuszczowe, przede wszystkim te z grupy omega 6, które wzmacniają układ odpornościowy.
  • Posiada związki chemiczne (fitosterole), które obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a dzięki temu chronią przed powstawaniem zmian miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych. Fitosterole uchronią także przed nowotworami, zwłaszcza męskich narządów rozrodczych.

Pasta ze słonecznika tradycyjna

Potrzebujemy:

  • 0,5 szklanki słonecznika,
  • 0,5 ząbka czosnku,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Słonecznik namaczamy w wodzie na 10 min, po tym czasie odcedzamy, wkładamy do miksera słonecznik, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Miksujemy i gotowe!

Pasta ze słonecznika z suszonym pomidorem

Potrzebujemy:

  • 0,5 szklanki słonecznika,
  • 5 pomidory suszone,
  • 0,5 ząbka czosnku,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Słonecznik namaczamy w wodzie na 10 min, po tym czasie odcedzamy, wkładamy do miksera słonecznik, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

 

  • Rewelacyjne smakuje na chlebku w towarzystwie kiszonej marchewki, kiszonej cebulki, pomidorów i rzeżuchy.  



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked