Sernik na orzechach i kokosie

Jest pyszny nic dodać, nic ująć!

Dodatkowym atutem jest to, że jest szybki w przygotowaniu i nie zawiera glutenu 🙂

Sernik na orzechach i kokosie

Potrzebujmy: spód

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g daktyli – zalewamy ciepłą wodą (wody tyle, aby zakryła tylko daktyle) na 15 minut.
  • 50 g mąki kokosowej lub 100 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie spodu:

  • Daktyle wraz z wodą miksujemy na gładki mus.
  • Orzechy drobno mielimy.
  • Łączymy ze sobą mielone orzechy, mus daktylowy i mąkę kokosową. Wyrabiamy ciasto.
  • Gotowym ciastem wyklejamy spód i boki formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

  • około 600-800 g twarogu wiejskiego
  • 100 ml śmietanki słodkiej wiejskiej ( lub mleka)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wanilia.
  • 3 jajka wiejskie
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie sernika:

  • Do miksera wkładamy twaróg, wlewamy śmietankę lub mleko, dodajemy, budyń, 3 żółtka, miód, wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
  • Gotową masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód.
  • Pieczemy 40 minut w 180 C.
  • Gotowy sernik oprószamy kakaem lub cukrem pudrem z cukru kokosowego.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked