Ciasto ze śliwkami

Pyszne ciacho! Szybkie w przygotowaniu, wilgotne, aromatyczne, do tego zdrowe i bezglutenowe!

Ciasto ze śliwkami

Potrzebujemy:

  • Śliwki – ilość do rozłożenia na całą formę 🙂
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka (roślinne lub wiejskie niepasteryzowane)
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g mąki migdałowej
  • 40 g oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • Cynamon /kardamon

Przygotowanie:

  • Śliwki oczyść z pestek, jeśli są bardzo duże przekrój na mniejsze połówki.
  • Do miski dodaj żółtka, mleko, oliwę, wanilię, cukier kokosowy, mąkę z ciecierzycy i migdałową, proszek do pieczenia, mieszamy składniki.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy, mieszamy i przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki. Posypujemy cynamonem.
  • Pieczemy w 180 C przez około 40-45 minut.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked