Pyszne ciacho! Szybkie w przygotowaniu, wilgotne, aromatyczne, do tego zdrowe i bezglutenowe!
Ciasto ze śliwkami
Potrzebujemy:
- Śliwki – ilość do rozłożenia na całą formę 🙂
- 3 jajka
- 100 ml mleka (roślinne lub wiejskie niepasteryzowane)
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 60 g mąki migdałowej
- 40 g oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego
- Cynamon /kardamon
Przygotowanie:
- Śliwki oczyść z pestek, jeśli są bardzo duże przekrój na mniejsze połówki.
- Do miski dodaj żółtka, mleko, oliwę, wanilię, cukier kokosowy, mąkę z ciecierzycy i migdałową, proszek do pieczenia, mieszamy składniki.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy, mieszamy i przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki. Posypujemy cynamonem.
- Pieczemy w 180 C przez około 40-45 minut.