Kto z nas nie lubi pierogów ruskich? Moje dzieciaki mogą zjeść nieskończoną ilość, nie wspomnę już o mężu 🙂
Najważniejsze w tej potrawie są składniki, to dzięki nim potrawa zalicza się do zdrowych lub mało zdrowych posiłków. Na pierwszym miejscu jest oczywiście mąka, najlepiej ze sprawdzonego polskiego gospodarstwa (ekologiczna), do tego prawdziwy, wiejski, biały ser, zdrowe bez oprysków ziemniaki od rolnika i jajeczka od szczęśliwych kurek, karmionych naturalnie (bez sztucznych pasz), i wtedy, tak….możemy spożywać bez wyrzutów sumienia 🙂
Pierogi ruskie
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko (jeśli nie możesz jeść jajka, zrezygnuj, dolej trochę więcej wody i też będzie super👌)
- 560 g mąki orkiszowej eko
Farsz:
- 1 kg ugotowanych zimnych ziemniaków
- 500 g twarogu (pamiętajmy aby twaróg był prawdziwym twarogiem, a nie seropodobnym)
- 2 cebule (usmażone na złoto) – najlepiej na smalcu.
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wkładamy do miksera i wyrabiamy ciasto lub samodzielnie robimy to w misce.
- Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać usmażoną cebulę, twaróg, sól i pieprz, dokładnie wymieszać składniki ręką.
- Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykroić kółka na pierogi, nakładać farsz i zlepiać.
- Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Ilość farszu wystarcza na dwie porcje pierogów.
Pierogi w wersji na mące orkiszowej razowej z tradycyjną falbaną😜
Jak zrobić falbanę na pierogach? Zobacz to bardzo łatwe :)⬇️