Witamina B2 (Ryboflawina) – siła napędowa życia
Funkcje witaminy B2
- Bierze udział w procesach anaoblicznych (przekształcanie białka w silne i jędrne mięśnie)
- utrzymuje prawidłowe, sprawne działanie narządu wzroku
- zapobiega powstawaniu zaćmy.
- uczestniczy w procesach oksydacyjno-redukcyjnych, przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka, oraz w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym.
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
Źródło witaminy B2
- wątroba (w 100 g jest 2,980 mg)
- wątroba kurczaka (w 100 g jest 2,700 mg)
- migdały
- ser twarogowy pełnotłusty (w 100 g jest 0,450 mg)
- mleko
- otręby
- płatki owsiane
- soja
- jaja (w 100 g jest 0,542 mg)
- łosoś, pstrąg, makrela
- wołowina
- produkty zbożowe
- jarmuż
- groch (w 100 g jest 0,280 mg)
- fasola (w 100 g jest 0,230 mg)
- natka pietruszki (w 100 g jest 0,280 mg)
- drożdże piwowarskie
Skutki niedoboru witaminy B2
- U kobiet w ciąży- zahamowanie rozwoju i wzrostu płodu
- hamowanie wzrostu
- pogorszenie widzenia
- świąd i łuszczenie skóry wokół nosa, warg, uszu, czaszki, sromu,
- pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust- zajady,
- zawroty głowy
- bezsenność
- ospałość
- skurcze mięśni
- brak koncentracji
- zaburzenia snu
- zawroty głowy
- depresja
- pieczenie pod powiekami
- zaczerwienienie i zmęczenie oczu
Należy spożywać produkty świeże, nie wolno przechowywać żywności w miejscu oświetlonym, bo wtedy tracą witaminę B2. Cząsteczki witaminy B2 przy obfitym świetle działają jak magnez i wokół rozmnażają się wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia oraz chorobowe np. zaćmę
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki