Pyszny i orzeźwiający koktajl na bazie zsiadłego mleka z soczystymi truskawkami 🍓 i słodkim bananem🍌 — probiotyk – witamina C i duża dawka potasu…
➡️Zsiadłe mleko tylko takie, które powstało z mleka prawdziwego niepasteryzowanego !!! Jak je zrobić ? To bardzo proste…Zerknij TU
Potrzebujemy: ilość produktów według uznania 🙂
- Zsiadłe mleko
- truskawki 🍓
- banany🍌
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie miksujemy.
- Na zdrówko!
Krótko i ich wspaniałości..
➡️Zsiadłe mleko
- Jest źródłem bakterii kwasu mlekowego oraz witamin — witamina A, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B9 i B12), witamina D i K2. Dzięki nim wspiera mikroflorę bakteryjną jelit i zapobiega problemom typu zaparcia, wzdęcia czy biegunki. Ponadto wykazuje działanie przeciwgrzybicze, redukuje problemy związane z nietolerancją laktozy, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego oraz całego układu pokarmowego.
- Zsiadłe mleko jest bardziej tolerowane przez organizm niż świeże mleko , ponieważ mleko zawiera cukier – laktozę, która niestety przez wiele osób nie jest tolerowana. Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, biegunkami, bólami brzucha, a czasem zaparciami i problemami skórnymi. W mleku zsiadłym laktoza jest rozłożona przez bakterie, dzięki czemu nasz organizm lepiej to toleruje.
- To świetne lekarstwo na jelita dla dzieci i dorosłych, oczywiście tylko takie wykonane z mleka wiejskiego niepasteryzowanego, sklepowe żadnych korzyści zdrowotnych nam nie dadzą.
JAK ZROBIĆ ZSIADŁE MLEKO ? ZAJRZYJ TU TO BARDZO PROSTE!
➡️Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?
- Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
- Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
- Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
- Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
- Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
- Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
- Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
- Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
- Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
- Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
- Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
- Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
- W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
- Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
- Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
- Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
- Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.
➡️Banany
- Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
- Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
- Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
- Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku.
- Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
- Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.