Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, brokułem i kukurydzą

Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, brokułem i kukurydzą.

👉Ziemniaki – tylko z gospodarstwa bez upraw chemicznych ‼️ NIE z marketu!!

Potrzebujemy:

  • Około 10 ziemniaków (ugotowanych)
  • Pół brokuła (ugotowanego)
  • 1 słoiczek kukurydzy
  • Szpinak – ilość według uznania, ja mam ogrodowy mrożony, dodaje dwie garście.
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 jajek wiejskich
  • Około 1 szklanki mleka roślinnego
  • Pół łyżeczki kminku
  • Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.
  • Sól kłodawska i pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Ziemniaki kroimy w plastry. Do ziemniaków dodajemy cząstki brokuła, odsączoną kukurydzę, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, gałkę, sól i pieprz, mieszamy składniki.
  • Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem.
  • Warzywa przekładamy do brytfanki, polewamy jajkami.
  • Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, temp. 200 C.
  • Zapiekankę przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

  • Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym  źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
  • Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
  • Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż. 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked