Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, brokułem i kukurydzą.
👉Ziemniaki – tylko z gospodarstwa bez upraw chemicznych ‼️ NIE z marketu!!
Potrzebujemy:
- Około 10 ziemniaków (ugotowanych)
- Pół brokuła (ugotowanego)
- 1 słoiczek kukurydzy
- Szpinak – ilość według uznania, ja mam ogrodowy mrożony, dodaje dwie garście.
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 jajek wiejskich
- Około 1 szklanki mleka roślinnego
- Pół łyżeczki kminku
- Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Sól kłodawska i pieprz czarny
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy w plastry. Do ziemniaków dodajemy cząstki brokuła, odsączoną kukurydzę, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, gałkę, sól i pieprz, mieszamy składniki.
- Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem.
- Warzywa przekładamy do brytfanki, polewamy jajkami.
- Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, temp. 200 C.
- Zapiekankę przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
- Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
- Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
- Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż.