Ryż brązowy orzechowy z mandarynkami

Śniadanie lub kolacja na słodko 🙂 Będzie pysznie i zdrowo 🤩

Ryż brązowy orzechowy z mandarynkami

➡️Orzechy włoskie najlepiej wymoczyć wcześniej. Można zalać ciepłą wodą wieczorem, aby na rano były gotowe.

➡️Ryż brązowy gotuję się dłużej od białego, dlatego lepiej przygotować go wcześniej.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ryżu brązowego (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody.
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 35 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł).
  • 1-2 garście rodzynek (niesiarkowane)
  • 1-2 banany 🍌
  • 4-5 mandarynek
  • Pół łyżeczki: kardamonu, imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść orzechów włoskich
  • Około 300 ml mleka roślinnego (migdałowe lub owsiane)

Przygotowanie:

  • Do brytfanki przesypujemy ugotowany ryż, dodajemy rodzynki, pokrojone banany, cząstki mandarynek, dodajemy kardamon, imbir, cynamon, mieszamy.
  • Do miksera wsypujemy orzechy, zalewamy mlekiem i miksujemy na gładki sos orzechowy.
  • Gotowym sosem orzechowym, polewamy ryż, na wierzch układamy przekrojoną mandarynkę, posypujemy cynamonem.
  • Całość zapiekamy przez około 30 minut, w temp. 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked