Jaglanka kokosowa

Uwielbiam jaglanki….są pyszne, pożywne i zdrowe 🙂

Potrzebujemy:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • pół szklanki kaszy jaglanej Ekologicznej
  • miód – ilość według gustu
  • cynamon
  • świeże owoce

Przygotowanie:

Mleko zagotuj. Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Do mleka dodaj odcedzoną z wody kaszę, gotuj razem około 10-15 min. Po tym czasie zostawiam jeszcze pod przykryciem około 5-10 minut. Jeśli kasza jest za gęsta można dodać trochę wody lub mleka. Do lekko ostudzonej kaszy dodaję miód i cynamon, mieszam, podaję ze świeżymi owocami.

Kasza jaglana — Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu dobroczynnych wartości, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.

Najważniejsze dla nas wartości kaszy:

  • Witaminy z grupy B — które wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regeneruje skórę.
  • Lecytyna, która wspomaga pamięć i regulację cholesterolu.
  • Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
  • Fosfor dba o nasze kości.
  • Krzemionka ratuje nam stawy, włosy skórę i paznokcie.
  • Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli poprawia równowagę kwasowo-zasadową.
  •  Nie zawiera glutenu.
  •  Zmniejsza Stan zapalny błon śluzowych.
  • Zawiera antyoksydanty, które pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
  •  Pomaga w czasie przeziębień, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, co pomaga przy katarze i kaszlu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked