Śniadanie lub kolacja na słodko 🙂 Będzie pysznie i zdrowo 🤩
Ryż brązowy orzechowy z mandarynkami
➡️Orzechy włoskie najlepiej wymoczyć wcześniej. Można zalać ciepłą wodą wieczorem, aby na rano były gotowe.
➡️Ryż brązowy gotuję się dłużej od białego, dlatego lepiej przygotować go wcześniej.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu brązowego (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody.
W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 35 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł). - 1-2 garście rodzynek (niesiarkowane)
- 1-2 banany 🍌
- 4-5 mandarynek
- Pół łyżeczki: kardamonu, imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść orzechów włoskich
- Około 300 ml mleka roślinnego (migdałowe lub owsiane)
Przygotowanie:
- Do brytfanki przesypujemy ugotowany ryż, dodajemy rodzynki, pokrojone banany, cząstki mandarynek, dodajemy kardamon, imbir, cynamon, mieszamy.
- Do miksera wsypujemy orzechy, zalewamy mlekiem i miksujemy na gładki sos orzechowy.
- Gotowym sosem orzechowym, polewamy ryż, na wierzch układamy przekrojoną mandarynkę, posypujemy cynamonem.
- Całość zapiekamy przez około 30 minut, w temp. 180 C.