Serwatka jest produktem ubocznym, przy produkcji sera białego, w większości jest niewykorzystywana i wyrzucana, a to duży błąd, ponieważ jest bardzo wartościowa.
- Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych).
- Białka serwatki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
- Obniżają poziom LDL we krwi.
- Metionina i cysteina – aminokwasy znajdujące się w białkach serwatki w znacznych ilościach, wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
- Obniżają ciśnienie tętnicze.
- Zawarta w serwatce laktoferyna wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, a także warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego oraz wiąże jony żelaza, wapnia, miedzi, glinu i manganu.
- Białka serwatkowe chronią i wzmacniają błonę śluzową żołądka.
- Serwatka jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i witamin z grupy B (witamina B1, B3, B6, B7 i B12) , witaminy A, minerałów: cynku, jodu, magnezu, potasu, sodu, selenu i żelaza.
Serwatka jak zrobić ?
- Serwatka to płyn powstały po zrobieniu białego sera. Zsiadłe mleko stawiamy na kuchence na bardzo malutkim podgrzewaniu (u mnie w skali grzania od 1 do 9, włączam na poziom 3 lub 4).
- Podgrzewamy, aż zacznie się tworzyć skrzep i oddzielać serwatka.
- Pozostały płyn po wyciśnięciu sera to, pyszna pożywna serwatka. Jest bardzo wartościowym i odżywczym produktem, możemy ją wykorzystać do pieczenia ciasta, chleba, naleśników, placów lub zupy.
Wartości odżywcze (100 g serwatki )
Energia (kcal) | 25 kcal |
Energia (kj) | 104 kj |
Białko | 0.8 g |
Tłuszcz | 0.1 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Cholesterol | 2 mg |
Woda | 93.4 g |
Tryptofan | 14 mg |
Sód | 45 mg |
Potas | 129 mg |
Wapń | 68 mg |
Fosfor | 40 mg |
Magnez | 1 mg |
Żelazo | 0.1 mg |
Cynk | 0.05 mg |
Miedź | 0 mg |
Mangan | 0.01 mg |
Jod | 8 μg |
Witamina A | 4 μg |
Retinol | 4 μg |
Beta-karoten | 2 μg |
Tiamina | 0.04 mg |
Ryboflawina | 0.14 mg |
Niacynaę | 0.1 mg |
Witamina B6 | 0.04 mg |
Foliany | 1 μg |
Witamina B12 | 0.1 μg |
Co możemy zrobić z udziałem serwatki ..? Oczywiście wypić świeżą 🙂 Polecam również inne smakołyki z udziałem serwatki…