Sałatka obiadowa z sosem pomarańczowo-imbirowym

Coś pysznego, pożywnego i lekkiego… Sałatka obiadowa z sosem pomarańczowo-imbirowym, możemy zrobić w kilku wariantach, zawsze wychodzi pyszna 😋

Sałatka obiadowa

Potrzebujemy :

  • Sałata lodowa /rukola
  • Pomidory
  • Kalarepa
  • Cebula
  • Oliwki
  • Fasolka szparagowa lub szparagi
  • Tofu naturalne /lub indyk lub pierś kurczaka – z bezpiecznego źródła nie z marketu!

Przygotowanie :

  • Fasolkę lub szparagi ugotować aldente.
  • Tofu pokroić w kostkę, zalać dwoma łyżkami sosu sojowego, odstawić na 10 minut, delikatnie podsmażyć. Jeśli chcemy wykorzystać mięso do sałatki, również kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
  • W głębokich talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, cebulkę, posypujemy fasolką (lub szparagami), oliwkami, pokrojoną w słupki kalarepą, podsmażonym tofu(lub mięsem), skrapiamy sosem pomarańczowo-imbirowym.

Sos pomarańczowo – imbirowy

Potrzebujemy :

  • Sok z pomarańczy 🍊
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej lub oleju sezamowego
  • Pół łyżeczki miodu
  • Kawałek startego świeżego imbiru
  • Pół ząbka czosnku
  • Sól kłodawska i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i rozcieramy na gładki sos.

Sałatka w wersji z kurczakiem i w wersji z tofu.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked