Świetny pomysł na kolację lub śniadanie… Pyszna, sycąca zapiekanka, słodka a bez cukru, przepełniona owocami i wartościowymi orzechami…:)
Zapiekanka na słodko z pomarańczami.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 4 jabłka
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- garść rodzynek
- około 4 łyżki zmielonych migdałów (wykorzystuje tu migdały, które zostały mi z mleka migdałowego)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 garści orzechów nerkowca
- 200 ml wody przegotowanej
- 150 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- Odrobinę startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
- W garnuszku gotujemy wodę, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 45 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
- Do miski z ryżem dodajemy: starte na grubych oczkach jabłka, pokrojoną w kostkę pomarańcze, pokrojony banan, rodzynki, zmielone migdały, wiórki kokosowe, siemię lniane, cynamon, kardamon, imbir, wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do brytfanki.
- Orzechy nerkowca wkładamy do blendera z wodą i miksujemy, uzyskamy śmietankę, do niej wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, szczypte cynamonu, mieszamy i polewamy całą zapiekankę, lekko nakłuwając łyżką, aby sos przeszedł w środek. Zapiekamy w piekarniku w 200 C przez 25 min.
- Podajemy jako samodzielne danie lub z jogurtem naturalnym. Pyszne😋