Coś pysznego, pożywnego i lekkiego… Sałatka obiadowa z sosem pomarańczowo-imbirowym, możemy zrobić w kilku wariantach, zawsze wychodzi pyszna 😋
Sałatka obiadowa
Potrzebujemy :
- Sałata lodowa /rukola
- Pomidory
- Kalarepa
- Cebula
- Oliwki
- Fasolka szparagowa lub szparagi
- Tofu naturalne /lub indyk lub pierś kurczaka – z bezpiecznego źródła nie z marketu!
Przygotowanie :
- Fasolkę lub szparagi ugotować aldente.
- Tofu pokroić w kostkę, zalać dwoma łyżkami sosu sojowego, odstawić na 10 minut, delikatnie podsmażyć. Jeśli chcemy wykorzystać mięso do sałatki, również kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
- W głębokich talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, cebulkę, posypujemy fasolką (lub szparagami), oliwkami, pokrojoną w słupki kalarepą, podsmażonym tofu(lub mięsem), skrapiamy sosem pomarańczowo-imbirowym.
Sos pomarańczowo – imbirowy
Potrzebujemy :
- Sok z pomarańczy 🍊
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pasty sezamowej lub oleju sezamowego
- Pół łyżeczki miodu
- Kawałek startego świeżego imbiru
- Pół ząbka czosnku
- Sól kłodawska i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i rozcieramy na gładki sos.
Sałatka w wersji z kurczakiem i w wersji z tofu.