Pyszna sałatka z czerwonej fasoli adzuki, aromatycznych pieczonych buraków, soczystych jabłek w połączeniu z musztardowym sosem smakuje poprostu rewelacyjnie!
Sałatka z fasoli i buraka pieczonego
Potrzebujemy :
- Okolo 400 g fasoli adzuki (lub białej) Fasolę należy dzień wcześniej zalać wodą na całą noc, następnie rano odcedzić, przepłukać i ugotować w świeżej wodzie.
- 4 buraki pieczone ( buraki wcześniej, obieramy, kroimy na mniejsze części, wkładamy do piekarnika i pieczemy koło 45 minut.)
- 1 cebula czerwona
- Natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 jabłka
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki tymianku
- Sól kłodawska i pieprz
Przygotowanie :
Do ugotowanej fasoli, dodać pokrojone w kostkę buraki, jabłka, cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, musztardę, oliwe, sól i pieprz, wiemieszać dobrze składniki.