Omlet to popularne szybie danie, dobre na każdą porę dnia, tanie i łatwe w przygotowaniu. Podany z warzywami stanowi wartościowy posiłek dla każdego domownika 🙂 Najważniejsze to zadbać o zdrowe składniki! Jaja tylko od wiejskiej kurki – NIE Z MARKETU!
Omlet w wersji w warzywami
Potrzebujemy:
- 2/3 jajka
- 2 łyżki śmietanki ( u mnie z orzechów nerkowca) lub jogurtu naturalnego lub kokosowego
- sól i pieprz
- Warzywa inne dodatki według uznania
- Tłuszcz: do wyboru: masło klarowane/ olej kokosowy/ oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepujemy w misce razem ze śmietanką solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wlewamy masę jajeczną, układamy wybrane dodatki, zakrywamy pokrywką na 1-2 minuty (w zależności od ilości dodatków), następnie zdejmujemy pokrywkę, omlet przekładamy na talerz i od razu podajemy.
Omlet w wersji: papryka czerwona, jarmuż, czerwona cebula, boczek, podane w towarzystwie awokado.
Omlet w wersji: papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, jarmuż, cebula czerwona, pieczarki
Omlet z pokrzywą
Potrzebujemy:
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki ( u mnie z orzechów nerkowca) lub jogurtu naturalnego lub kokosowego
- sól i pieprz
- Garść pokrzywy
- Przyprawy: płatki chili, sól kłodawska
- Dodatki: awokado/ pomidorki koktajlowe/ oliwki/cebula.
- Tłuszcz: do wyboru: masło klarowane/ olej kokosowy/ oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepujemy w misce razem ze śmietanką solą i pieprzem.
- Pokrzywę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wlewamy masę jajeczną, posypujemy pokrzywą i przyprawami, zakrywamy pokrywką na 1-2 minuty, następnie energicznie przewracamy na kilka sekund, omlet przekładamy na talerz, podajemy z pokrojonym awokado, cebulką, oliwkami i pomidorkami.