Masło zawiera witaminę A (pod postacią beta-karotenu), witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5 i B12), witaminy D, E i K oraz minerały — cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Zawiera wszystkie najważniejsze składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście prawdziwe masło z prawdziwego mleka!
Masło klarowane, które powstaje w wyniku podgrzewania masła i oczyszczania go z osadów oraz wody. Końcowy produkt doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia, nie dymi i nie pali się w wysokich temperaturach, a przy tym zachowuje stabilność chemiczną. Zawiera ono nawet 99,8% tłuszczu mlecznego i ma bardzo przyjemny orzechowy smak.
Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego,
Nabiał dostępny w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, które wcześniej wymieniłam, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami. Dlatego ja dbam o moją rodzinę 🙂
Masło jak zrobić ?
- Świeże mleko niepasteryzowane przelewamy do słoików i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Rozpoczynamy proces zbierania śmietanki, z każdego słoika z mlekiem zbieramy śmietankę z góry do osobnego słoika, czynność powtarzamy do momentu, kiedy śmietanka już nie będzie się zbierała.
- Uzyskaną śmietankę przelewamy do miksera i ubijamy, aż zacznie się wytrącać masło. Możemy też zrobić to w normalnym litrowym słoiku, (mój najczęstszy sposób), wlewamy śmietankę do słoika, zakręcamy i energicznie potrząsamy do momentu wytrącenia się masła.
- Kiedy masło jest już zrobione, delikatnie odcedzamy i schładzamy.
- Pozostały płyn po maśle to maślanka, nie wylewaj, wypij lub zrób placki, ciasto lub upiecz chlebek.
Masło klarowane jak zrobić?
- Masło wkładamy do garnuszka i topimy na bardzo małym ogniu (jest to bardzo ważne aby białko się nie przypaliło) aż całkowicie się roztopi ( ja w skali grzania od 1 do 9 podgrzewam na 2).
- W czasie podgrzewania na wierzchu tworzy się biała piana, a pod nią żółta warstwa czystego tłuszczu. Białą białkową pianę zbieramy delikatnie łyżką, pozostawiając czysty tłuszcz, który delikatnie i ostrożnie, przelewamy do czystego pojemnika.
- Wlewamy tylko czysty tłuszcz, osad na dnie wylewamy.
Wartości odżywcze (100 g masła)
Energia (kcal) | 659 kcal |
Energia (kj) | 2760 kj |
Białko | 1.1 g |
Tłuszcz | 73.5 g |
Węglowodany ogółem | 1.1 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Cholesterol | 248 mg |
Woda | 16 g |
Tryptofan | 9 mg |
Sód | 9 mg |
Potas | 25 mg |
Wapń | 16 mg |
Fosfor | 12 mg |
Magnez | 1 mg |
Żelazo | 0.1 mg |
Cynk | 0.08 mg |
Miedź | 0.01 mg |
Mangan | 0 mg |
Jod | 2.9 μg |
Witamina A | 814 μg |
Retinol | 751 μg |
Beta-karoten | 380 μg |
Witamina D | 0.76 μg |
Witamina E | 2.52 mg |
Tiamina | 0.007 mg |
Ryboflawina | 0.035 mg |
Niacyna | 0.02 mg |
Witamina B6 | 0.01 mg |
Foliany | 3 μg |
4 Comments
Anonim 2023-03-02 at 08:29
Dziękuję za podzielenie się wiedzą i doświadczeniem. Czy mogę zapytać ile mleka potrzeba, aby zebrać taką ilość śmietanki, z której można uzyskać ok. 200 g masła?
Justyna 2023-03-11 at 13:47
Z 4-5 litrów mleka wychodzi około 500 ml śmietanki z której wychodzi około 150/200 g masła. Wszystko zależy od mleka i ilości zebranej śmietanki. Pięknego dnia życzę.
Anonim 2023-03-23 at 07:27
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂
Justyna 2023-03-31 at 20:11
Pozdrawiam cieplutko 🙂