Pyszny makowiec dla zabieganych. Wychodzi zawsze, pracy nad nim prawie wcale, jest bardzo smaczny, delikatny w smaku, i nie zawiera w sobie glutenu.
Makowiec leniuszek
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 100 ml mleka roślinnego (lub zwierzęce wiejskie niepasteryzowane)
- Wanilię/zapach migdałowy
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub miodu)
- 100 g mąki migdałowej
- 60 g mielonych orzechów włoskich
- 30 g mąki kokosowej
- 50 g maku niebieskiego
- garść rodzynek /opcjonalnie pokrojona skórka z pomarańczy.
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Mak płuczemy i sparzymy ( zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut). Przekładamy do blendera, dodajemy około 50 ml mleka roślinnego lub wody, miksujemy chwilę, aby mak był bardziej roztarty.
- Jajka, mleko, wanilię (migdał), cukier kokosowy, miksujemy razem na jajeczny krem.
- Do jajecznego kremu dodajemy, mąkę migdałową, kokosową, mielone orzechy, mielony mak, rodzynki, proszek do pieczenia, mieszamy.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 C.
- Gotowy makowiec polewamy czekoladą (łączymy kakao z mlekiem roślinnym lub śmietanką