Makowiec leniuszek

Pyszny makowiec dla zabieganych. Wychodzi zawsze, pracy nad nim prawie wcale, jest bardzo smaczny, delikatny w smaku, i nie zawiera w sobie glutenu.

Makowiec leniuszek

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego (lub zwierzęce wiejskie niepasteryzowane)
  • Wanilię/zapach migdałowy
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub miodu)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 60 g mielonych orzechów włoskich
  • 30 g mąki kokosowej
  • 50 g maku niebieskiego
  • garść rodzynek /opcjonalnie pokrojona skórka z pomarańczy.
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Mak płuczemy i sparzymy ( zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut). Przekładamy do blendera, dodajemy około 50 ml mleka roślinnego lub wody, miksujemy chwilę, aby mak był bardziej roztarty.
  • Jajka, mleko, wanilię (migdał), cukier kokosowy, miksujemy razem na jajeczny krem.
  • Do jajecznego kremu dodajemy, mąkę migdałową, kokosową, mielone orzechy, mielony mak, rodzynki, proszek do pieczenia, mieszamy.
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 C.
  • Gotowy makowiec polewamy czekoladą (łączymy kakao z mlekiem roślinnym lub śmietanką



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked