Kasza gryczana jest świetnym pełnowartościowym posiłkiem, do tego bardzo odżywczym i smacznym! Główne zalety kaszy gryczanej to zawarte w niej:
- aminokwasy egzogenne, głównie lizyna, która wpływa na budowę białek,
- W jej składzie znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, witaminę A, sole mineralne, żelazo, jod, cynk.
- Zawiera wysoko przyswajalne białko,
- Posiada dużą dawkę błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu.
- Zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne,
- Jest lekkostrawna i nie zawiera GLUTENU!
- W porcji 100 gram jest około 92 kalorii.
To dużo wspaniałości prawda? 😋 Dlatego warto sięgać po kaszę i zajadać na różne sposoby, na słono ale również w wersji na słodko 🙂
Kasza gryczana (krakowska) waniliowa
Do kaszy potrzebujemy orzechy włoskie, które należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać je wodą wieczorem, aby na rano były gotowe.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody (500 ml)
- Około 500 ml mleka roślinnego (migdałowe, kokosowe lub owsiane)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- Wanilia
- Dwie garście orzechów włoskich – dzień wcześniej namoczonych lub kilka godzin przed lub łyżka masła migdałowego.
- Około 15 szt. daktyli
- Szczypta soli kłodawskiej
- Opcjonalnie:1 łyżeczka miodu
Przygotowanie :
- Do garnka wlej 500 ml wody zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Orzechy włoskie odcedź, przepłucz, drobno posiekaj.
- Daktyle drobno posiekaj.
- Do gotowej kaszy wlej mleko, wanilie, zamieszaj, dodaj posiekane orzechy i daktyle, zamieszaj. Jeśli jest za gęste dolej wody lub mleka. Jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj miód. Przed podaniem posyp cynamonem.
Kasza gryczana (krakowska) czekoladowa.
Do kaszy potrzebujemy orzechy włoskie, które należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać je wodą wieczorem, aby na rano były gotowe.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody (500 ml)
- Około 500 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- Dwie garście orzechów włoskich – dzień wcześniej namoczonych lub kilka godzin przed lub łyżka masła migdałowego.
- Około 15 szt. daktyli
- Szczypta soli kłodawskiej
- Opcjonalnie:1 łyżeczka miodu
Przygotowanie :
- Do garnka wlej 500 ml wody zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Orzechy włoskie odcedź, przepłucz, drobno posiekaj.
- Daktyle drobno posiekaj.
- Do gotowej kaszy wlej mleko, dodaj kardamon, cynamon i kakao, zamieszaj, dodaj posiekane orzechy i daktyle, zamieszaj. Jeśli jest za gęste dolej wody lub mleka. Jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj miód. Przed podaniem posyp cynamonem.