Gulasz z selera i marchewki w pomidorach.

Z serii obiady bezmięsne… Świetny pomysł na selera i marchewkę, uduszone w pomidorach smakują wyśmienicie 🙂 Idealna propozycja na obiad, ale i na wykwintną kolację… Jest po prostu pyszny!!

Gulasz z selera i marchewki w pomidorach.

Potrzebujemy:

  • 2 bulwy selera
  • 4 marchewki
  • około 500-700 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub świeżych pomidorów w sezonie.
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 kawałków pomidora suszonego
  • garść rodzynek
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • majeranek, lubczyk, oregano, chili, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Seler oczyszczamy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
  • Marchewkę oczyszczamy, obieramy (jeśli mamy od gospodarza wystarczy dobrze umyć), kroimy na duże kawałki.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony seler i marchewkę, mieszamy, dodajemy przyprawy ( majeranek, lubczyk, oregano, chili, sól i pieprz) mieszamy, dusimy chwilę razem około 5 min, całość zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przeciśnięty czosnek, pomidory suszone, rodzynki, dusimy do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa są miękkie, dosmaczamy i gotowe. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
  • Gulasz świetnie smakuje z dodatkiem oliwek lub kaparów, które dodajemy przed podaniem.

Pycha !!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked