Z serii obiady bezmięsne… Świetny pomysł na selera i marchewkę, uduszone w pomidorach smakują wyśmienicie 🙂 Idealna propozycja na obiad, ale i na wykwintną kolację… Jest po prostu pyszny!!
Gulasz z selera i marchewki w pomidorach.
Potrzebujemy:
- 2 bulwy selera
- 4 marchewki
- około 500-700 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub świeżych pomidorów w sezonie.
- 2 ząbki czosnku
- 8-10 kawałków pomidora suszonego
- garść rodzynek
- masło klarowane lub olej kokosowy
- majeranek, lubczyk, oregano, chili, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Seler oczyszczamy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
- Marchewkę oczyszczamy, obieramy (jeśli mamy od gospodarza wystarczy dobrze umyć), kroimy na duże kawałki.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony seler i marchewkę, mieszamy, dodajemy przyprawy ( majeranek, lubczyk, oregano, chili, sól i pieprz) mieszamy, dusimy chwilę razem około 5 min, całość zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przeciśnięty czosnek, pomidory suszone, rodzynki, dusimy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, dosmaczamy i gotowe. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
- Gulasz świetnie smakuje z dodatkiem oliwek lub kaparów, które dodajemy przed podaniem.