Pyszne kotleciki idealne na obiad lub kolację. Wersja gołąbków bez zawijania i bez ryżu. Danie pyszne i zdrowe. Polecam w dietach niskowęglowodanowych 🙂
Gołąbki kalafiorowe bez zawijania (bez ryżu)
Potrzebujemy:
- Około 500 g mięsa mielonego z dobrego źródła nie z marketu (mięso dowolne).
- 1 kalafior
- 1-2 cebule
- 1-2 jajka wiejskie
- ząbki czosnku – ilość według gustu
- Przyprawy: majeranek/lubczyk/ papryka czerwona słodka, sól kłodawska, pieprz czarny. (ilość przypraw według gustu, (ja daje po łyżeczce).
- Masło klarowane
- Przecier pomidorowy – około 700 ml (najlepiej domowy 🙂
- Garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Kalafior oczyścić, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym. Do rumianej cebuli dodajemy kalafior, sól kłodawską i pieprz czarny, dusimy do momentu, aż będzie miękki. Ostudzamy.
- Do miski wkładamy mielone mięso, uduszony kalafior, przyprawy, jajka, wyrabiamy ręką masę, doprawiamy w razie potrzeby. Z masy formujemy kotlety, kładziemy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony na rumiano, przekładamy do brytfanki.
- Przecier pomidorowy łączymy z nerkowcami i przyprawami(sól kłodawska, pieprz czarny, chili, bazylia, czosnek), wszystko dokładnie miksujemy, na gładki sos.
- Gotowym sosem polewamy wcześniej podrumienione kotlety. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp. 180 C.
- Propozycja podania: roszponka, awokado, sezam, surówka z kiszonej czerwonej kapusty, gołąbki kalafiorowe.