Gryczane ciasto czekoladowe z cukinią, to świetna propozycja dla kogoś kto unika lub nie może jeść glutenu. Pyszne ciacho idealne do kawki lub na popołudniową przekąskę do herbatki 🙂
Ciasto czekoladowe z cukinią
Potrzebujemy :
- 150 g startej cukinii
- 3 łyżki marmolady
- 40 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 200 g mąki gryczanej (z kaszy ekologicznej)
- 2 łyżki babki jajowatej
- 3 łyżki kakao prawdziwego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa ekologiczna)
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy marmoladę, ocet jabłkowy, miód, olej kokosowy, odciśniętą z soku cukinię, mieszamy.
- Do miseczki wsypujemy mąkę gryczaną, babkę jajowatą, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, mieszamy składniki.
- Do cukinii dodajemy mąkę z przyprawami, mieszamy, przekładamy do małej foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, ja dodatkowo posypuje wierzch nasionami konopi, ale nie jest to konieczne.
- Pieczemy 180 C przez 40 min.
- Ciasto możemy polać gorzką czekoladą.