Fajny sposób na buraka w wersji na słodko w pysznym placku czekoladowym. Deser, ciacho do kawy lub przekąska do szkoły.
Ciasto czekoladowe z burakiem
Potrzebujemy:
- około 200 g startego surowego buraka (starty na małych oczkach) – można użyć pulpy, pozostałej z wyciśniętego soku z buraka.
- 3 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 40 g masła klarowanego
- garść rodzynek
- wanilia
- 150 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 4 kostki czekolady gorzkiej(80-90%)
- opcjonalnie: 2 łyżki kakao – jeśli chcemy mieć bardziej ciemne ciasto czekoladowe.
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- Opcjonalnie: masło orzechowe z migdałów – moim zdaniem, połączenie idealne! Możemy również polać gorzką czekoladą.
Przygotowanie:
- Jajka ubić, dodać startego buraka (odciśniętego z soku, jeśli jest dużo), ocet, wanilię, roztopione masło z miodem i kostkami czekolady.
- Wszystko razem mieszamy, dodajemy mąkę, kardamon, cynamon, (kakao-opcjonalnie), rodzynki i sodę, mieszamy, wlewamy do formy.
- Ciasta nie jest dużo, więc jeśli chcemy mieć wyższe ciasto, to forma musi być mniejsza.
- Pieczemy około 40 min. w temp. 180 C.
- Gotowe ciacho smarujemy masłem migdałowym.