Ciasto czekoladowe z burakiem

Fajny sposób na buraka w wersji na słodko w pysznym placku czekoladowym. Deser, ciacho do kawy lub przekąska do szkoły.

Ciasto czekoladowe z burakiem

Potrzebujemy:

  • około 200 g startego surowego buraka (starty na małych oczkach) – można użyć pulpy, pozostałej z wyciśniętego soku z buraka.
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g masła klarowanego
  • garść rodzynek
  • wanilia
  • 150 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 4 kostki czekolady gorzkiej(80-90%)
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao – jeśli chcemy mieć bardziej ciemne ciasto czekoladowe.
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • Opcjonalnie: masło orzechowe z migdałów – moim zdaniem, połączenie idealne! Możemy również polać gorzką czekoladą.

Przygotowanie:

  • Jajka ubić, dodać startego buraka (odciśniętego z soku, jeśli jest dużo), ocet, wanilię, roztopione masło z miodem i kostkami czekolady.
  • Wszystko razem mieszamy, dodajemy mąkę, kardamon, cynamon, (kakao-opcjonalnie), rodzynki i sodę, mieszamy, wlewamy do formy.
  • Ciasta nie jest dużo, więc jeśli chcemy mieć wyższe ciasto, to forma musi być mniejsza.
  • Pieczemy około 40 min. w temp. 180 C.
  • Gotowe ciacho smarujemy masłem migdałowym.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked