Ciasto marchewkowo-bananowe

Uwielbiam ciasta marchewkowe…i ten zapach cynamonu i kardamonu…pycha

Ciasto marchewkowo-bananowe

🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕

Potrzebujemy:

  • 🥕2 marchewki (około 150 g) – można użyć pulpy pozostałej z wyciśniętego soku z marchewki.
  • 3 banany bardzo dojrzałe (najlepsze brązowe)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 jajka
  • 40 g oleju kokosowego
  • Opcjonalnie garść rodzynek

Przygotowanie:

  • Marchew ścieramy na małej tarce, lub wykorzystujemy pulpę z marchewki.
  • Orzechy razem mielimy.
  • W jednej misce mieszamy marchew, zmielone orzechy, wiórki kokosowe, olej kokosowy i ocet jabłkowy.
  • W drugiej mieszamy mąkę z przyprawami.
  • Jajka ubijamy, na koniec dodajemy banany 🍌, dalej miksując, uzyskując jajeczny krem bananowy.
  • Do marchewki dodajemy krem bananowy, mieszamy, dodajemy przesiane mąki (przesiewamy, żeby mąki i przyprawy dobrze się połączyły), mieszamy, opcjonalnie dodajemy garść rodzynek, przelewamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 40 min. w temp. 180 C.

🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked