Uwielbiam ciasta marchewkowe…i ten zapach cynamonu i kardamonu…pycha
Ciasto marchewkowo-bananowe
🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕
Potrzebujemy:
- 🥕2 marchewki (około 150 g) – można użyć pulpy pozostałej z wyciśniętego soku z marchewki.
- 3 banany bardzo dojrzałe (najlepsze brązowe)
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 jajka
- 40 g oleju kokosowego
- Opcjonalnie garść rodzynek
Przygotowanie:
- Marchew ścieramy na małej tarce, lub wykorzystujemy pulpę z marchewki.
- Orzechy razem mielimy.
- W jednej misce mieszamy marchew, zmielone orzechy, wiórki kokosowe, olej kokosowy i ocet jabłkowy.
- W drugiej mieszamy mąkę z przyprawami.
- Jajka ubijamy, na koniec dodajemy banany 🍌, dalej miksując, uzyskując jajeczny krem bananowy.
- Do marchewki dodajemy krem bananowy, mieszamy, dodajemy przesiane mąki (przesiewamy, żeby mąki i przyprawy dobrze się połączyły), mieszamy, opcjonalnie dodajemy garść rodzynek, przelewamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40 min. w temp. 180 C.
🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕