Żółty ser to bogate źródło wapnia, wysoka zawartość białka, witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B12), witamina D, E i K. Oprócz wapnia znajduje się w nim także: chrom, cynk, fosfor, potas, selen, sód, magnez, miedź, żelazo.
Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego.
Sery dostępne w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, które wcześniej wymieniłam, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami.
Ser jest bardzo wartościowym produktem, oczywiście tylko ten z dobrym składem z bezpiecznego prawdziwego mleka. Niestety coraz trudniej w sklepie znaleźć taki produkt.
Jeśli kupujesz już ser żółty dla swojego dziecka, powinien on mieć bezpieczny skład : mleko, podpuszczka, sól
Jeśli ma coś więcej typu: woda, olej palmowy, skrobia, stabilizator E 1420, emulgator E 452, regulator kwasowości E 331, kwas sorbowy E 200, karoteny, annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102
NIE JEDZ TEGO!
Dlatego nabiał robię sama, w tym ser żółty, wtedy wiem, że rzeczywiście dostarczam witaminy do mojego organizmu, a nie truciznę.
Żółty ser jak zrobić ?
- 0,5 l mleka świeżego prosto od krówki
- 0,5 kg białego sera – jak zrobić zerknij TU
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła – jak zrobić zerknij TU
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy rozdrobniony ser biały, podgrzewamy na małym ogniu 10 min, cały czas mieszając, oddzieli się serwatka. Po tym czasie, całość przecedzamy przez pieluchę tetrową, ostrożnie – gorący, delikatnie odciskamy ser.
- Do garnka wkładamy łyżkę masła, odciśnięty ser i sól, podsmażamy, dokładnie energicznie mieszając składniki, dodajemy żółtko i sodę, mieszamy i zasmażamy chwilę razem. Jeśli jest taka potrzeba, dosmaczamy solą lub pieprzem, lub dodajemy zioła np. paprykę, kozieradkę, czarnuszkę, tymianek.
- Gotowy ser przekładamy do pojemnika (ser jest gorący, odradzam wkładanie sera do opakowania plastikowego), zostawiamy do ostygnięcia. Ser ma bardzo elastyczną konsystencję, możemy go również rozlać na papierze do pieczenia i zawinąć, robiąc kształt rolady.
Kształt sera zależy od pojemnika, gdzie będzie stygł, może być okrągły, podłużny, jaki tylko chcemy. Do sera możemy dodać ulubione przyprawy np. pieprz, papryka, suszony pomidor itd. lub oliwki .
Ser z czosnkiem niedźwiedzim
Ser z suszonym pomidorem
Wartości odżywcze (100 g żółtego sera)
Energia (kcal) | 316 kcal |
Energia (kj) | 1323 kj |
Białko | 27.9 g |
Tłuszcz | 22.9 g |
Cholesterol | 71 mg |
Woda | 44.9 g |
Białko zwierzęce | 27.9 g |
Izoleucyna | 1249 mg |
Leucyna | 2277 mg |
Lizyna | 2054 mg |
Metionina | 654 mg |
Cystyna | 154 mg |
Fenyloalanina | 1388 mg |
Tyrozyna | 1519 mg |
Treonina | 1034 mg |
Tryptofan | 404 mg |
Walina | 1775 mg |
Arginina | 885 mg |
Histydyna | 749 mg |
Alanina | 805 mg |
Kwas asparaginowy | 1855 mg |
Kwas glutaminowy | 6179 mg |
Glicyna | 515 mg |
Prolina | 2866 mg |
Seryna | 1536 mg |
Popiół | 4.2 g |
Sód | 898 mg |
Potas | 83 mg |
Wapń | 807 mg |
Fosfor | 516 mg |
Magnez | 31 mg |
Żelazo | 0.7 mg |
Cynk | 4.18 mg |
Miedź | 0.07 mg |
Mangan | 0.03 mg |
Jod | 35 μg |
Witamina A | 276 μg |
Retinol | 241 μg |
Beta-karoten | 207 μg |
Witamina D | 0.24 μg |
Witamina E | 0.38 mg |
Tiamina | 0.026 mg |
Ryboflawina | 0.392 mg |
Niacyna | 0.07 mg |
Witamina B6 | 0.02 mg |
Foliany | 20 μg |
Witamina B12 | 1.7 μg |
1 Comment
Lubczyk_czerwony 2020-02-19 at 22:24
Zdrowa alternatywa sera