Ciasto marchewkowe to ciacho dobre na każdą okazję, nie tylko dla dziecka. Dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne, słodycz marchewki, rodzynek i daktyli spokojnie zastępuje cukier. Takie słodycze możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
Ciasto marchewkowe – owsiane
Potrzebujemy:
- 200 g startej drobno marchewki – można wykorzystać tu pulpę z wyciśniętego soku z marchewki.
- 200 g mąki owsianej lub 200 g zmiksowanych płatków owsianych (płatki z przekreślonym kłosem)
- 100 g daktyli
- 4 jajka
- 20 g oleju kokosowego
- Garść rodzynek
- Garść orzechów włoskich
- Garść migdałów
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Szczyptę mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Wody tyle, aby zakryła daktyle. Następnie daktyle wraz z wodą, miksujemy na gładki mus.
- Orzechy włoskie i migdały, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
- Mąkę owsianą mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, goździkami.
- Jajka ubijamy, dodajemy mus daktylowy, rozpuszczony olej kokosowy, marchewkę, rodzynki, orzechy, wsypujemy mąkę owsianą z przyprawami, mieszamy, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40 minut w temp. 180 C.