Ciasto marchewkowe – owsiane

Ciasto marchewkowe to ciacho dobre na każdą okazję, nie tylko dla dziecka. Dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne, słodycz marchewki, rodzynek i daktyli spokojnie zastępuje cukier. Takie słodycze możemy jeść bez wyrzutów sumienia. 

Ciasto marchewkowe – owsiane

Potrzebujemy:

  • 200 g startej drobno marchewki – można wykorzystać tu pulpę z wyciśniętego soku z marchewki.
  • 200 g mąki owsianej lub 200 g zmiksowanych płatków owsianych (płatki z przekreślonym kłosem)
  • 100 g daktyli
  • 4 jajka
  • 20 g oleju kokosowego
  • Garść rodzynek 
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść migdałów
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczyptę mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego

Przygotowanie:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Wody tyle, aby zakryła daktyle. Następnie daktyle wraz z wodą, miksujemy na gładki mus.
  • Orzechy włoskie i migdały, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  • Mąkę owsianą mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, goździkami.
  • Jajka ubijamy, dodajemy mus daktylowy, rozpuszczony olej kokosowy, marchewkę, rodzynki, orzechy, wsypujemy mąkę owsianą z przyprawami, mieszamy, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 40 minut w temp. 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked