Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa krem z cukinii
Potrzebujemy:
- duża cukinia lub dwie małe
- 1 marchew
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Masło klarowane lub oliwa z oliwek
- Lubczyk, sól i pieprz.
Przygotowanie:
W garnku na tłuszczu podsmażam cebulkę na złoto, na tarce ścieram warzywa (marchew, pietruszkę), kroję cukinię i ziemniaki w kostkę, wrzucam wszystko do cebulki, dodaję lubczyk, czosnek, sól, chwilę podsmażam, zalewam wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie warzywa, gotuję do miękkości. Wszystko razem dokładnie miksuję. Dosmaczamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podaję ze śmietaną z nerkowców, posypaną prażonym słonecznikiem, dynią bądź czarnym sezamem.
➡️Zupkę z cukinii podaję również z dodatkiem zakwasu z buraka, jak dla mnie smakuje rewelacyjnie.
➡️Zupa z cukinii w wersji z serem kozim😋
➡️Zupa krem z cukinii w wersji z makaronem naleśnikowym keto i prażonym słonecznikiem.
➡️Zupa krem z cukinii w wersji z bazylią, awokado i prażonym słonecznikiem.