Pyszna zapiekanka na słodko z kaszą jaglaną oczywiście bez zbędnego cukru! Świetnie smakuje na śniadanie lub kolację, a nawet jako syty deser popołudniowy. Posiłek bardzo łatwy do przygotowania z prostych składników. Oczywiście możemy tutaj bawić się smakiem i zmieniać składniki, np. zastosować dżem morelowy lub brzoskwiniowy (bez cukru) i podać z jogurtem naturalnym, posypać malinami 🙂
Zapiekanka na słodko z kaszą jaglaną
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ekologicznej (ugotować – 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody).
- 2 słoiki powideł lub marmolady bez cukru ( ja, osobiście wrzucam to, co mam otwarte w lodówce)
- około 5 łyżek nasion chia , ilość dopasuj do ilości powideł.
- 2-3 łyżki kakaa
- 2-3 garści orzechów mix (włoskie, nerkowce, laskowe)
- garść rodzynek
- opcjonalnie 1 łyżka miodu, jeśli masz kwaśne powidła.
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół łyżeczki cynamonu
Inne opcje: Zamiast masła klarowanego można dodać masło migdałowe, rezygnując tym samym z miksu orzechów.
Przygotowanie:
- Ciepłą ugotowaną kaszę mieszamy z masłem klarowanym. Połowę kaszy przekładamy do brytfanki.
- Do miseczki przekładamy powidła, dodajemy nasiona chia, kakao, cynamon, opcjonalnie miód, mieszamy składniki, wylewamy na kaszę jaglaną.
- Powidła rozsmarowujemy, posypujemy rozdrobnionymi orzechami, rodzynkami, przykrywamy drugą warstwą kaszy jaglanej.
- Wstawiamy do piekarnika na 180 C na 40 minut.
- Zapiekankę lepiej przykryć w czasie pieczenia, aby kasza z wierzchu nie była sucha .
- Gotową zapiekankę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego, posypaną borówkami i cynamonem.
⭐
CHIA
➡️Czy wiecie, że łyżka nasion chia (czyli około 10 g)zawiera 45-50 kcal. To dość dużo, ale nasiona te zawierają cenne białko, węglowodany i tłuszcze, szczególnie omega-3 i omega – 6, które mają działanie przeciwzapalne, pomagają zmniejszyć ciśnienie tętnicze, obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz niektórych nowotworów.
➡️Ze względu na obecność kwasów omega, poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację.
➡️Nasiona chia posiadają też cenne duże ilości przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy, kawowy) a także flawonoidy, w tym mirycetyna, kwercetyna i kemferol).
➡️Ważną ciekawostką jest to , że już 1 łyżka takich nasionek pokrywa około 6% zapotrzebowania na wapń.
➡️Oczywiście mają też sporą ilość błonnika przez co mają właściwości oczyszczające nam organizm.
Takie małe nasionka a tyle w nich wspaniałości…