Z serii obiady bezmięsne…
Obiad jednogarnkowy jest zawsze ok, szybki w przygotowaniu, idealny na każdą porę roku, łatwy do zabrania ze sobą do pracy lub na wyprawę. Najważniejsze to zadbać o składniki a mianowicie o jakość składników, tylko wtedy nasz posiłek będzie zdrowy. Więc jeśli chcesz odpowiednio żywić siebie i rodzinę kupuj i używaj produkty ekologiczne, z gospodarstw wiejskich i z własnego ogródka, tylko w ten sposób twój organizm będzie ZDROWY.
Gulasz z fasoli
Fasolę białą dzień wcześniej płuczemy i namaczamy na noc ( wlewamy do miski z fasolą 3 x więcej wody od fasoli)
Potrzebujemy:
- Fasola biała (ilość według uznania) u mnie około 3-4 szklanek
- 2 cebule
- Kawałek imbiru (ilość dopasować do lubianej ostrości)
- Tłuszcz do smażenia olej kokosowy lub masło klarowane
- 2 papryki (czerwona/żółta)
- 2 marchewki
- kilka kawałków pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymoczoną fasolę płuczemy, wkładamy do ganka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
- Na łyżce tłuszczu podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę ze startym imbirem. Następnie dodajmy pokrojoną w większą kostkę paprykę, dodajemy do cebuli, chwilę dusimy, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, dorzucamy do cebuli i papryki, dodajemy przyprawy, mieszamy, dodajemy fasolę, mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, czosnek (przeciśnięty przez praskę), pomidor suszony, dusimy razem około 15-20 minut. Gotowy gulasz doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem.
- Podajemy jako samodzielne danie lub z kromka chleba gryczanego