Omlet na słono

Omlet to popularne szybie danie, dobre na każdą porę dnia, tanie i łatwe w przygotowaniu. Podany z warzywami stanowi wartościowy posiłek dla każdego domownika 🙂 Najważniejsze to zadbać o zdrowe składniki! Jaja tylko od wiejskiej kurki – NIE Z MARKETU!

Omlet w wersji w warzywami

Potrzebujemy:

  • 2/3 jajka
  • 2 łyżki śmietanki ( u mnie z orzechów nerkowca) lub jogurtu naturalnego lub kokosowego
  • sól i pieprz
  • Warzywa inne dodatki według uznania
  • Tłuszcz: do wyboru: masło klarowane/ olej kokosowy/ oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Jajka roztrzepujemy w misce razem ze śmietanką solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wlewamy masę jajeczną, układamy wybrane dodatki, zakrywamy pokrywką na 1-2 minuty (w zależności od ilości dodatków), następnie zdejmujemy pokrywkę, omlet przekładamy na talerz i od razu podajemy.

Omlet w wersji: papryka czerwona, jarmuż, czerwona cebula, boczek, podane w towarzystwie awokado.

Omlet w wersji: papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, jarmuż, cebula czerwona, pieczarki

Omlet z pokrzywą

Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki ( u mnie z orzechów nerkowca) lub jogurtu naturalnego lub kokosowego
  • sól i pieprz
  • Garść pokrzywy
  • Przyprawy: płatki chili, sól kłodawska
  • Dodatki: awokado/ pomidorki koktajlowe/ oliwki/cebula.
  • Tłuszcz: do wyboru: masło klarowane/ olej kokosowy/ oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Jajka roztrzepujemy w misce razem ze śmietanką solą i pieprzem.
  • Pokrzywę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wlewamy masę jajeczną, posypujemy pokrzywą i przyprawami, zakrywamy pokrywką na 1-2 minuty, następnie energicznie przewracamy na kilka sekund, omlet przekładamy na talerz, podajemy z pokrojonym awokado, cebulką, oliwkami i pomidorkami.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked