Pomysł na pyszne danie obiadowe, kolorowe, pożywne, pyszne 🙂 Makaron możemy zrobić z dowolną rybą a z krewetkami smakuje obłędnie.
Makaron ryżowy z tuńczykiem i omletem
Potrzebujemy:
- Makaron ryżowy (u mnie dwa kolory)
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru (około 2 cm)
- Olej kokosowy
- 2 marchewki 🥕
- Pół pora
- 2 łyżki sosu sojowego
- Tuńczyk (słoik)
- 2 jajka
- Łyżka jogurtu naturalnego (lub śmietanki kokosowej)
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewkę obieramy i ścieramy np. obieraczką na długie paski.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, bardzo delikatnie zrumieniamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
- Na zrumieniony czosnek wykładamy marchewkę, pokrojony w paseczki por, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę pieprzu, dusimy pod przykryciem (3-4 min).
- Do marchewki dodajemy makaron, mieszamy.
- Robimy omlet: Patelnie rozgrzewamy z tłuszczem. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, sól i pieprz, wylewamy na patelnie, przykrywamy pokrywką na minutę (aż zrobi się sztywny omlet), który następnie kroimy w paski.
- Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy paski omleta i kawałki tuńczyka, całość skrapiamy oliwą z oliwek (chyba, że Tuńczyk był w oliwie to rezygnujemy z oliwy), solimy i pieprzymy.
Jeżeli chcemy zrobić z krewetkami:
- Krewetki płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 min. Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ugotowane krewetki, paprykę czerwoną, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, chwilę razem podsmażamy.