Pyszna alternatywa na obiadek bezmięsny… Pomysł po prostu świetny! Koniecznie wypróbuj ten przepis…na pewno Ci zaskakuje 🙂
Kalafior w sosie pomidorowym
Potrzebujemy: Duża porcja 🙂
- 1 kalafior (lub dwa małe)
- 4 marchewki
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 7-8 kawałków suszonego pomidora ( u mnie z zalewy)
- około 1 l przecieru pomidorowego (passaty)
- 1/2-1 łyżeczki cynamonu
- Olej kokosowy lub masło klarowane
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca (jako śmietanka), wcześniej namoczonych około 2-3 godzin.
- lubczyk, sól, chili – ilość według uznania 🙂
Przygotowanie:
- W dużym garnku lub woku, podsmażamy delikatnie na tłuszczu, pokrojoną w duże kawałki cebulę, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, lubczyk, mieszamy, dusimy około 5 min.
- Następnie do marchewki i cebuli dodajemy rozdrobniony na małe różyczki kalafior, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, cynamon, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i chili. Mieszamy i dusimy 10-15 minut, tak by warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.
- Do kielicha blendera wkładamy orzechy nerkowca, suszone pomidory i 0,5 szklanki wody (jeśli jest bardzo gęste, możemy dolać trochę więcej wody), miksujemy na gładką śmietankę. Możemy oczywiście dodać samą śmietankę z orzechów nerkowca bez pomidorów suszonych. Ale pomidory dają wyrazistość temu sosowi. 🙂
- Gotową śmietankę wlewamy do kalafiora, mieszamy, podgrzewamy razem z 5 min.
- Kalafior w sosie pomidorowym wyśmienicie smakuje podany z ryżem .:)