Propozycja dla lubiących ostrą kuchnię. Zupa warzywna jalapeno, to solidna dawka warzyw w ostrym klimacie papryczki. Oczywiście możemy dozować sobie tą ostrość według własnego zapotrzebowania. Ale zapewniam jest pyszna i bardzo rozgrzewająca!
Zupa warzywna Jalapeno
Potrzebujemy:
- 2 cebule
- 1-2 papryczki jalapeno
- kawałek imbiru 1-2 cm
- 4 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- 2 papryki (kolorowe)
- 8-10 ziemniaków (w zależności jaka jest wielkość ziemniaków, dostosować ilość)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 500 l przecieru pomidorowego (lub więcej jeśli jest za gęsta zupa)
- Sól kłodawska
- Olej kokosowy lub masło klarowane
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dusimy chwilę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pokrojoną w paseczki papryczkę jalapeno, mieszamy i podduszamy chwilę razem.
- Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy, dusimy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy, słodką paprykę, lubczyk, pieprz, sól kłodawską, mieszamy i dusimy do miękkości ziemniaków. Dosmaczamy i gotowe!