Zupa warzywna Jalapeno

Propozycja dla lubiących ostrą kuchnię. Zupa warzywna jalapeno, to solidna dawka warzyw w ostrym klimacie papryczki. Oczywiście możemy dozować sobie tą ostrość według własnego zapotrzebowania. Ale zapewniam jest pyszna i bardzo rozgrzewająca!

Zupa warzywna Jalapeno

Potrzebujemy:

  • 2 cebule
  • 1-2 papryczki jalapeno
  • kawałek imbiru 1-2 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki (kolorowe)
  • 8-10 ziemniaków (w zależności jaka jest wielkość ziemniaków, dostosować ilość)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 500 l przecieru pomidorowego (lub więcej jeśli jest za gęsta zupa)
  • Sól kłodawska
  • Olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dusimy chwilę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pokrojoną w paseczki papryczkę jalapeno, mieszamy i podduszamy chwilę razem.
  • Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy, dusimy.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy, słodką paprykę, lubczyk, pieprz, sól kłodawską, mieszamy i dusimy do miękkości ziemniaków. Dosmaczamy i gotowe!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked