Rozgrzewajaca moc imbiru w połączeniu z warzywami… Miska pełna zdrowia ♥️ Zupa idealna na chłodne jesienne dni.
Krem z warzyw z imbirem
Potrzebujemy:
- 2 cebule
- Kawałek imbiru – około 5-6 plastrów – ilość według uznania ostrości.
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- Sól, pieprz i lubczyk
- Masło klarowane
- Do podania : słonecznik lub orzechy
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na maśle klarowanym razem z czosnkiem i posiekanym imbirem. Do zrumienionej cebulki dodajemy pokrojone kostkę warzywa, zalewamy gorącą wodą, w ilości takiej, aby zakryły warzywa, dodajemy sól, pieprz i lubczyk, gotujemy do miękkości warzyw, całość miksujemy, doprawiamy.
- Gotowy krem warzywny podajemy z prażonym słonecznikiem lub orzechami, pestkami dyni.