Rozgrzewajaca moc zupy… Pyszna i zdrowa porcja warzyw 🥗
Zupa kalafiorowa
Potrzebujemy :
- 1 cebula
- 1-2 plasterki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 kalafior
- 1-2 ziemniaki
- 2 marchewki 🥕
- 1 pietruszka
- Kawałek pora
- Świeży koperek
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Lubczyk
- Sól i pieprz
- Masło klarowane łyżeczka do smażenia
- Opcjonalnie – oliwa z oliwek – 1 łyżeczka bezpośrednio do talerza.
- Opcjonalnie – w wersji że śmietanką – 50 ml śmietanki z orzechów nerkowca.
Przygotowanie:
- Do garnka wkładamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojone drobno plastry imbiru i czosnek, zasmażamy razem chwilę na rumiano, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i drobno rozdzielony na małe różyczki kalafior.
- Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy około 2 l gorącej wody, dodajemy drobno pokrojony por i przyprawy tj. Lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy do miękkości warzyw aldente, nie rozgotowujemy 15-20 min.
- Gdy warzywa są miękkie, dosmaczamy wywar warzywny solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem, dodajemy świeży koperek. Przed podaniem do miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek.
- W wersji że śmietanką, do zupy dodajemy około 50 ml śmietanki z orzechów nerkowca, zagotowujemy, dodajemy świeży koperek.