Zupa kalafiorowa

Rozgrzewajaca moc zupy… Pyszna i zdrowa porcja warzyw 🥗

Zupa kalafiorowa



Potrzebujemy :

  • 1 cebula
  • 1-2 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kalafior
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 marchewki 🥕
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • Świeży koperek
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Lubczyk
  • Sól i pieprz
  • Masło klarowane łyżeczka do smażenia
  • Opcjonalnie – oliwa z oliwek – 1 łyżeczka bezpośrednio do talerza.
  • Opcjonalnie – w wersji że śmietanką – 50 ml śmietanki z orzechów nerkowca.


Przygotowanie:

  • Do garnka wkładamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojone drobno plastry imbiru i czosnek, zasmażamy razem chwilę na rumiano, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i drobno rozdzielony na małe różyczki kalafior.
  • Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy około 2 l gorącej wody, dodajemy drobno pokrojony por i przyprawy tj. Lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy do miękkości warzyw aldente, nie rozgotowujemy 15-20 min.
  • Gdy warzywa są miękkie, dosmaczamy wywar warzywny solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem, dodajemy świeży koperek. Przed podaniem do miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek.
  • W wersji że śmietanką, do zupy dodajemy około 50 ml śmietanki z orzechów nerkowca, zagotowujemy, dodajemy świeży koperek.
Zupa kkalafiorowa w wersji ze śmietanką. 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked