Pomysł na rozgrzewającą, bardzo sytą zupę lub danie główne, jako gulasz do ryżu bądź kaszy. Moc rozgrzewających i przeciwzapalnych przypraw sprawia, że potrawa jest idealna na chłodniejsze szare dni, ale nie tylko 🙂
Zupa gulaszowa z batatami, pieczarkami i soczewicą
Potrzebujemy :
- 2 cebule
- Około 7-10 pieczarek (ilość dopasować do tego czy chcemy zrobić rzadszą zupę gulaszową czy gęsty gulasz np. do kaszy.)
- 1-2 bataty (ilość dopasować do tego czy chcemy zrobić rzadszą zupę gulaszową czy gęsty gulasz np. do kaszy.)
- 1-2 papryki (czerwona, żółta lub zielona) na zupę jedna papryka wystarczy 🙂
- 3 ząbki czosnku
- Około 100 g soczewicy czerwonej
- Około 1 litra przecieru pomidorowego (ilość dopasować do tego czy chcemy zrobić rzadszą zupę gulaszową czy gęsty gulasz np. do kaszy.)
- Przyprawy po pół łyżeczki: papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chili 🌶, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól kłodawska i pieprz.
- Olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy
Przygotowanie:
- Do garnka dajemy łyżkę oleju, zrumieniamy cebulę.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w duże plastry pieczarki, mieszamy, chwilę razem dusimy, aby puściły sok.
- Batata obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek.
- Paprykę oczyszczamy, kroimy w kawałki i dodajemy do garnka.
- Soczewicę czerwoną płuczemy i dodajemy do warzyw.
- Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pół łyżeczki soli kłodawskiej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy wodą tak, aby tylko zakryła warzywa (nie za dużo, jeśli ma to być gęsty gulasz), gotujemy 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy (w ilości takiej, która nam pasuje na zupę większą ilość, na gulasz mniejszą ilość) i wszystkie przyprawy, mieszamy, dosmaczamy do smaku, zagotowujemy.
- Zupę gulaszową podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kromki chleba gryczanego, żytniego lub orkiszowego.
- Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy lub ryżu.
W wersji drugiego dania… Gulasz z batatami podany z ryżem.