Orzeźwiający i wzmacniający sok z grejpfruta i imbiru
SOK Z Grejpfruta i imbiru
Potrzebujemy:
- 1 grejpfrut
- kawałek imbiru
Przygotowanie:
- Owoce z imbirem przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową.
- Pamiętaj!! Aby odpowiednio przygotować owoce!
Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć, tak więc umycie je w samej wodzie nic nie da.
Prosty i tani sposób, bez używania specjalnych płynów do mycia warzyw i owoców.
- Do miski z wodą – na 1l wody dodajemy 1/2 szklanki octu obojętnie jakiego, lub 3 łyżki kwasku cytrynowego wrzucamy warzywa, owoce i trzymamy ok 5-10 min. Tak pozbywamy się szkodliwych bakterii.
- Następnie wylewamy tę wodę i dodajemy świeżej lub używamy drugiej miski – na 1l wody dodajemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i przekładamy warzywa i owoce do tej wody, trzymamy kolejne 5 -10min. Tym razem pozbywamy się pestycydów.
- Wyjmujemy warzywa i owoce z wody z sodą i płuczemy pod bieżącą wodą, z użyciem szczoteczki.
Krótko o ich wspaniałości…
Grejpfrut
- Źródło witaminy A czyli beta-karotenu (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
- Źródło dużej dawki witaminy C (spożycie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C).
- Źródło witaminy E- witaminy młodości i płodności (posiada silne działanie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie, hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
- Źródło witamin z grupy B (B1 (tiamina — dba o układ nerwowy, mięśni i serca), B2 (ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu) B6 (pirydoksyna — dba o układ nerwowy, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu).
- Źródło PP- niacyna (przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Ponadto odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych)
- Źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu oraz fluoru.
- Grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Źródło przeciwutleniaczy (m.in. likopen, karotenoidy), niszczą wolne rodniki i hamują namnażanie się niektórych komórek nowotworowych.
- Witaminy i minerały zawarte w grejpfrucie zapobiegają chorobom serca, zmianom miażdżycowym, nadciśnieniu, udarom, zawałom.
- Zawierają flawonoidy, które oczyszczają organizm z toksyn i działają moczopędnie.
- Mają niski indeks glikemiczny, zwiększają wrażliwość komórek ciała na insulinę i pośrednio obniżają poziom glukozy we krwi.
- Źródło kwasu foliowego (Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, a z nich powstaje DNA, a także reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek).
- Grejpfruty zawierają Naringine (glikozyd flawonoidowy, odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak grejpfruta) ma silne właściwości oksydacyjne, ponadto obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie.
- Idealny dla osób odchudzających się (100 g grejpfruta ma zaledwie 42 kcal.
Imbir
- Naturalny antybiotyk
- Wspaniale rozgrzewa cały nasz organizm.
- Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze.
- Pobudza wytwarzanie soków trawiennych.
- Zwalcza wysoki poziom cholesterolu.
- Ma silne właściwości odkażające.
- Poprawia apetyt, łagodzi mdłości.
- Jest bogaty w substancje przeciwzapalne, pomaga w bólach stawów.
- Leczy przeziębienie – warto dodawać imbir do świeżo wyciskanych soków to BOMBA WITAMINOWA + NATURALNY ANTYBIOTYK
- Pomaga zwalczać migreny.
- Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne, przez co działa przeciwobrzękowo.