Proste jest najzdrowsze! Pyszne, soczyste smoothie z słodkim mango, pomarańczą, marchewką i bananem…Pomysł na odżywcze, rozgrzewające pomarańczowe śniadanie lub kolację :O) a nawet na deser !!
Smoothie mango, pomarańcza, marchew
Potrzebujemy:
- 0,5 mango
- 1 marchewka
- 1 pomarańcza
- 0,5-1 banan
- kawałek kurkumy świeżej (około 1 cm)
- 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta pieprzu
- woda
Przygotowanie:
Składniki wkładamy do kielicha blendera, uzupełniamy wodą w ilości takiej, jaką chcemy mieć gęstość smoothie.
Cudownie pomarańczowo pysznie!!!
Dlaczego warto jeść mango?
Mango
- Mango w 100 g ma 60 kcal.
- Bogate źródło witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K.
- Minerały — cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
- Mango jest pełne polifenoli (przeciwutleniacze), zawarta w mango mangiferyna, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym a ponadto działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega skutkom zaburzenia gospodarki lipidowej.
- Ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
- Działa również przeciwzapalne i przeciwbólowo.
- Mango wspomaga trawienie (bogate źródło błonnika).
- Duża ilość witamin A, C, E odmładza cały organizm, daje na zdrową skórę i zdrowe włosy.