Ryż z owocami, bez cukru, bez mleka

Pysznie i zdrowo!

Świetny pomysł na deser, kolacje lub śniadanie, wartościowy i pyszny posiłek, pełen witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Potrzebujemy: (wychodzi około 4-5 porcji)

  • 1 szklanka ryżu 
  • garść rodzynek
  • 2-3 jabłka
  • śliwki lub brzoskwinie
  • maliny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki maku
  • wiórki kokosowe
  • 250 ml śmietanki z orzechów nerkowca (jak zrobić zerknij TU)

Przygotowanie:

  • Gotujemy ryż (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • Wykładamy połowę ryżu do brytfanki, układamy na nim pokrojone śliwki (lub brzoskwinie), posypujemy makiem.
  • Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy cynamon i rodzynki. Jabłka kładziemy na mak, przykrywamy warstwą ryżu.
  • Na wierzchu ryżu układamy maliny, posypujemy cynamonem, zalewamy śmietanką z orzechów nerkowca, posypujemy wiórkami kokosowymi, zapiekamy w piekarniku w temp. 185 C przez około 30 min.

Ryż z owocami (cała porcja to około 1043 kcal )
1 porcja (około)
Energia [kcal]212
Białko [g]4.31
Tłuszcze [g] 6,18
Węglowodany [g] 31.11
Błonnik [g] 6,10




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked